Kako odabrati šminku koja će se slagati uz tvoj izgled

Ćao,čitaoci.Ne znate kako da odaberete šminku koja će vam se slagati uz boju odeće i očiju i tena?U ovom postu ću vam pokazati kako da dobro odaberete boju šminke.Pa,hajde da počnemo.
1) Sjaj za usne/olovka za usne/ruž
Prvo,trebaju da se odrede boja i podton tena.
Evo koji ruž važi za koju boju tena (ovo važi samo za ruž):

– Svetla koža uvek pocrveni, minimalno/nikad ne pocrni;

– Svetlobraon koža povremeno/retko pocrveni, dobro pocrni;

– Braon koža retko pocrveni, izrazito dobro pocrni;

– Tamnobraon/crna koža nikada ne pocrveni, izrazito dobro pocrni.

Potrebno je da proverite da li imate hladan (rozikasti), topao (žućkasti) ili neutralan podton kože.

Postoje dva načina na koji možete otkriti podton kože:

– Prema boji postoje rozikasti i žuti;

– Prema toplini postoji hladan i topao;

Najlakši način da odredite svoj podton kože jeste da pogledate boju vena na unutrašnjoj strani ručnog zgloba. Ako su vene plave, onda je podton rozikast, a ako su vene zelene podton je žućkast.


Kad ste utvrdili podton i boju kože, vreme je da otkrijete  odgovarajuću nijansu ruža. Pogledajte:

– Svetloj koži najbolje pristaju sledeće boje: svetloroze, bež, kajsijaste nijanse;

– Svetlobraon koži najbolje pristaju: breskvasto-kajsijasta boja, crvena, roze;

– Braon koži najbolje pristaju: tamnoroze, tamnocrvena, ljubičasta, tamnokajsijaste nijanse;

– Tamnobraon/crnoj koži najbolje pristaju: tamna fuksija, tamnoljubičasta;



2) Rumenilo

Ovo se određuje prema boji i podtonu tena i boji kose.

Koje rumenilo će vam dobro stajati a koje ne baš tako dobro, zavisi od nekoliko faktora: podtona vaše kože, boje kose, tipa kože…

Najbolje rumenilo je ono koje na licu izgleda najprirodnije, tačnije, ono koje je približno boji vaših obraza kada se zarumenite. Ovo je neka osnova i od toga bi trebalo da se pođe u izboru svakog rumenila, što ne znači da ne možete uklopiti neku drugu boju rumenila koje vam takođe lepo stoji uz boju šminke, karmina, i slično.

Osobe sa svetlom kožom bi, naravno, trebalo da koriste svetlija, a oni sa tamnijim tenom rumenila intenzivnijih boja. Onima koji imaju rozikasti (hladniji) podton obično najviše odgovaraju rumenila roze, bež i sličnih svetlijih nijansi, dok topliji podtoni odlično nose toplije roze, koralne, crvene pa i braon nijanse rumenila. Na primer:


Svetao ten



Tamniji ten
Topliji podton (žućkast)

Hladniji podton (rozikasti)


Naravno, ovo bi trebalo da budu samo smernice za početak, nipošto nisu pravila. Kao što napisah malopre, kako će nekome stajati neka nijansa rumenila zavisi od mnogih faktora, pa je najbolje da rumenilo birate tako da bude u nijansi sličnoj vašim prirodno zarumenjenim obrazima, i najbolje je da odete u neku od drogerija/parfimerija u kojoj vas neće sumnjičavo posmatrati ako počnete redom da ih isprobavate na ruci ili na licu, ako takvu uopšte nađete.

Što se teksture rumenila tiče, najlakše za početak će vam biti sa rumenilom u kamenu/prahu. Ono je i najdugotrajnije, i najbolje rešenje za osobe sa kombinovanaom/masnom kožom. Za one sa suvom kožom ili one starije, krem rumenilo je odličan izbor. Mat rumenilo je najbolje za dnevnu varijantu šminke, dok su šljokice i šimer (sem ako nisu baš diskretne) zgodnije za večernji look.

Isto je i što se tiče boje: ako mislite da vam je rumenilo u jednoj nijansi dovoljno, onda i jeste. Ako se više šminkate, koristite više boja na očima ili više nijansi karmina, sva je prilika da će vam biti potrebno nekoliko rumenila koja ćete moći da uklopite u ostatak šminke.

Od nekih najuniverzalnijih boja rumenila za koje mislim bi svakom jednako dobro stajale a mogu se naći u našim parfimerijama, izdvojila bih npr. Deborah Hi Tech u nijansi 46 Rosa Pesca, Loreal True Match 115, Art Deco u nijansama 18, 19 i 12, Bourjois u nijansama 33 Lilas D’Or, 54 Rose Frisson, 95 Rose de Jaspe, itd.

3)Senka
Kada odaberete odgovarajući puder, korektor, rumenilo, bronzer i hajlajter, može se reći da ste na najbolji način pripremili lice za nastavak šminkanja. Meni je  ovo i više nego dovoljno (ne koristim ništa od navedenog),ali ako želite da našminkate oči, počećete, naravno, od senčenja.

Ukoliko želite da istaknete oči, bilo bi dobro da znate koje vam boje najbolje pristaju, a potom i kako da se našminkate prema obliku vaših očiju. 

Za početak, moram da naglasim da su boje koje ćete nositi na kapcima apsolutno stvar ličnog izbora i preferencije; međutim, postoje neka standardna pravila, koja, naravno, nisu obavezna, ali ta pravila često mogu da pomognu kada ste početnik u šminkanju, ili ukoliko tek započinjete svoju makeup kolekciju.

Jednostavno rečeno, brže ćete se snaći i otkriti šta vam dobro stoji ukoliko se držite nekih osnovnih smernica, ali to naravno ne treba da vas spreči da eksperimentišete

Koja boja senke će vam odgovarati može da se odredi prema teoriji boja (na slici koja je ispod svog ovog teksta), ali i prema efektu koje pojedine senke postižu na oku: postoje boje koje “otvaraju” oko, zatim boje suprotne boji očiju (koje ističu prirodnu boju oka), neutralne (koje uglavnom svima odgovaraju), metalik (koje odbijaju svetlost i mogu da učine pogled svežijim), i akcenti – tamne ili živopisne boje koje se koriste u maloj količini i na malom delu kapka, koje su tu da “ožive” make up.

Ove podele su samo osnovne.

Kod određivanja odgovarajućih boja ulogu ne igra samo boja očiju, već i nijanse, a takođe i boja kose, tena… ali to sve previše komplikuje stvari. Zato sam pokušala to sve nekako da pojednostavim, te podelim na braon, plave i zelene oči.
Braon oči

Ukoliko imate braon oči, uvek možete početi od neutralnih boja, kakve su bež ili tamnija braon. Verovatno će vam lepo stajati i bakarna, bronzana, zlatna – metalik nijanse lepo ističu tamne oči – a za smoky eyes slobodno odabreite sivu ili crnu (ja imam tamno braon oči i srednje siva je među senkama koje najviše volim i za koje mislim da mi najbolje pristaju!). Ako ste hrabriji, oduševiće vas kako vam stoje ljubičasta, tamno zelena ili plava (i tamno plava, ali i tirkizna). Zlatna je jedna od nijansi koja skoro svima odgovara, a možete da isprobate i bordo, zagasito narandžastu ili koralnu nijansu senke.
Plave oči

Ako imate plave oči, tamnija braon senka je nešto što će vam sigurno stajati dobro bez obzira na nijansu očiju, i to je neutralna varijanta sa kojom nećete delovati previše našminkano, ali će sjajno istaći boju oka. I siva predivno stoji na plavim očima, posebno tamnije siva, a nećete pogrešiti ni ukoliko izaberete neku od hladnijih nijansi, poput svetlo roze, srednje plave, teget, ljubičaste. Neutralne boje kao što su bela, bež, braon u nijansi čokolade, stoje skoro svakome, pa ni dame sa plavim očima nisu izuzetak, a ne propustite da isprobate oker ili narandžastu, kao i sve nijanse između te dve.
Zelene oči

Ako imate zelene oči a počnete od bež, zlatne ili krem, sigurno nećete pogrešiti – to su boje koje odlično pristaju zelenookima. Ako želite malo živahnije boje, koralna ili ljubičasta su pravi izbor jer savršeno naglašavaju zelenu boju očiju. Boje koje su ovih sezona baš u trendu, takođe odlično stoje upravo zelenim očima: bordo, tamno ljubičasta, tamno crvena… Ako ipak volite klasiku, tamno siva je uvek sjajan izbor za smokey eyes, a zelene oči divno ističu i metalik nijanse zlata, bakra i bronze.
Na prvoj slici iznad ovog teksta videćete koje Llums senke pristaju plavim,zelenim i braon očima.

I to bi bilo to za ovaj post.Vidimo se sutra.Ili kad god.


Коментари

Популарни постови