Učenje za prijemni ispit

Ćao,čitaoci.Neki od vas su ove školske godine postali maturanti koji uskoro moraju da polože prijemni ispit,a ne znaju kako da se spreme?Ne brinite,u ovom postu ću vam dati par saveta o učenju za prijemni ispit.Pa,hajde da počnemo.
1.Iskoristite aplikaciju za učenje koju je Jana Dačović preporučila
Kliknite na link:https://youtu.be/8vx52BTHwco
Ako nećete,aplikacija se zove Maturang.
2.Setite se zašto učite- zamislite odlazak na prijemni ispit sa svim potrebnim znanjem i velikim samopouzdanjem i zamislite momenat kada ste vi čitaoci saznali da ste uspeli da upišete baš te studije o kojima maštate. Vaša velika želja se ispunila i pripremate se za prvi dan studija i upoznavanje zanimljivih kolega sa kojima delite istu strast ka baš toj oblasti studija. Pokušajte da zamislite svaki detalj i zapamtite taj osećaj kako bi ste se njime vodili kroz čitav proces priprema za prijemni ispit. Kada vama čitaocima opadne motivacija i pomislite da je nemoguće da se pripremite na vreme, prisetite se ovog osećaja (obraćala sam se svim čitaocima,pa naravno).
3.Izaberite dobro mesto za učenje na kome je neophodna:
• mirno mesto na kojem ćete imati što manje prekida i odvraćanja pažnje
• dostupnost potrebnih materijala za učenje i dovoljno prostora za njih
• dobra osvetljenost prostorije
 • udobna stolica, a ne krevet. Odnosno, ne treba vama čitaocima previše udoban položaj tela (ne želite da zaspite usput)
 • dobra temperatura u prostoriji, kako ste imali svežeg vazduha, a da ne bude previše toplo kako vam se ne bi spavalo.

4.Počnite sa najtežim gradivom - ako želite da osigurate uspeh na prijemnom ispitu, potrebno je da se dobro pripremite, posebno u oblastima koje smatrate da su vam najteže. Jer upravo uverenje da je to što učite nešto najteže, može vam otežati savladavanje te materije i dovesti do toga da beskonačno odlažete da se uhvatiš u koštac sa tim predmetom. Zato je potrebno da se sa njom što pre suočite i ostavite dovoljno vremena za ponavljanje, kao i za učenje drugih oblasti.
5.Bez odlaganja - kako se ne bi našli u nevolji kada se približi prijemni ispit, počnite na vreme sa pripremama. Nemojte da se par dana pred prijemni kajete što niste bar nedelju dana duže učili (verujte mi, dešava se). Bolje je da krenete ranije pa da pred sam prijemni imate vremena da se opustite i odmorite i da vam se to znanje "slegne" u glavi, umesto da ste tih poslednjih dana u frci jer shvatate da nećete stići da sve spremite.
6.Pripremite osveženje - kako ne bi ste prekidali učenje, pripremite unapred grickalice i piće za svaki slučaj. Neverovatno je koliko često ćete se, čim počnete sa učenjem, setiti da vam se baš sad jede čokolada ili pije čaj. Budite zato spremni unapred!
7.Prvo čitanje - pre nego što se sretnete po prvi put sa određenom materijom, treba da odlučite šta želite da postignete tokom prvog čitanja. Ukoliko želite kroz prvo čitanje što više naučiti, potrebno je da odvojite dosta vremena i energije za čitanje teksta sa razumevanjem. S druge strane, ukoliko želite da steknete okvirnu predstavu materije, možete manje energije uložiti u prvo čitanje pa se kasnije posvetiti bitnijim delovima.
8.Pravite pauze tokom učenja - u suprotnom, brzo ćete se umoriti i biće vam teško kasnije da se ponovo posvetite učenju jer ćete se setiti koliko vam je bilo teško prošli put. Pravite male pauze i prilagodite je vašim potrebama.
9.Učite uvek u isto vreme - odaberite vreme tokom dana koje vam najviše odgovara za učenje i potrudite se da se svaki naredni dan u to vreme "hvatate knjige". Ovako ćete steći rutinu i kako dani budu odmicali, primetićete da vam se u to vreme povećava koncentracija i motivacija za učenjem.
10.Odredite dnevne ciljeve - kako bi ste imali veću motivaciju za učenje, na početku svake nedelje postavite sebi dnevne ciljeve za tu nedelju. Tako ćete jasno znati koliko gradiva trebate da pređete u toku svakog dana što će vam pomoći da se skoncentrišete. Naravno, možete da postaviš i mesečne ciljeve, ali povremeno proverite da li je potrebno da ih korigujete.
11.Vodite beleške - potrudite se da nakon svake veće celine zapišete najvažnije ideje po tezama, možda dodate i neke reference (mesta gde možete pročitati više o tome). Ovo će vam biti od velike pomoći kada budete hteli da se podsetite određene teme, da ponovite celokupno gradivo ili da proverite svoje znanje. Takođe, možete i podvlačenjem ili raznim bojama da ističete najbitnije stvari, ako su makar neko od vas vizuelan tip pa mu takvo učenje odgovara. Ili ako vam više prija i tako lakše pamtite, možete učiti naglas.
12.Ponovite gradivo - Odvojite nekoliko dana (ili nedelja) da ponovite gradivo ako ste makar nešto zaboravili i to će vam biti korisno.
13.Verujte u sebe - Trebate da verujete u sebe tokom učenja i rađenja prijemnog kako bi ste postigli više.
14.Skocentrišite se - Ako se skoncetrišete na prijemnom,možda ćete se setiti nečega što ćete možda zaboraviti ili ispraviti neku grešku ako požurite.
Pa,čitaoci (oni koji ne polažu prijemni ove godine) i oni koji polažu,to je to za ovaj post.
Za one koji ne polažu prijemni ove godine,u budućnosti slušajte moje savete ako ih zapamtite.
Za one koji polažu prijemni ove godine,slušajte moje savete i srećno na prijemnom!
Ćao!

Коментари

Популарни постови